среда, 31. јул 2013.

Prvi svijetski rat

Prvi svijetski rat!!!


Prvi svjetski rat je započeo 28. srpnja 1914. Rat su izazvala dva saveza : Antanta i Središnje sile koji je trajao sve do 11. studenog 1918.
Posljedice rata su bile više od 40 milijuna žrtava ukljucujuci približno 20 milijuna mrtvih civila i vojnika (te je to obilježeno jednim od najsmrtonosnijem sukobom u povijesti) te razaranje države i ekonomije, te se smatra 1. ratom globalnih, svjetskih razmjera. Stoga je to nazvano
Veliki Rat ili Rat koji će okončati sve Ratove. Oko 60 milijuna bilo je mobilizirano od 1914. do 1918.
Prvi svjetski rat su vodila dva saveze: Sile Antante u početku su činile Ujedinjeno Kraljevsto, Rusko Carstvo, Francuska te njihovi teritoriji i protektori. Rat je započeo zbog Atentata na austrougarskog prijestolnika Franje Ferninanda 28. lipnja 1914.


AssenTe

петак, 26. јул 2013.

Istorija

Šta je to Istorija?Ko proučava istoriju?Istorija se bavi istraživanjem,također istorija pomaže da vidimo razvoj ljudskog društva i roda od najranih početaka pa sve do dan danas!Pred ili "pra" istorija bavi se samim početcima ljudskog života i prvi ljudima na planeti zemlji,bavi se također starim pismima,koji su praistorijski narodi pisali.

Kroz Istoriju susrećemo se susrećemo s značajnim događajima koji su promjenili ljudsku sudbinu.Također,susrećemo se s ljudima koji su ssvojim djelima i otkrićima promjenili istoriju čovječanstva!Upoznajemo se s velikim bitkama koje se crtale kartu svijeta!Krenuvši od Rimskog carstva pa do svjetskih ratova!