петак, 9. август 2013.

Drugi svjetski rat

Drugi svijetski rat je trajao od 1939 do 1945g. U njemu je učestvovala večina tadašnjih država. Po broju država, drugi svijetski rat predstavlja največi oružani sukob u istoriji čovečanstva. Bio je največi rat u istoriji, sa više od 100 miliona ljudi koji su služili u vojsci. Isto tako drugi svijetski rat je najsmrtonosniji rat u ludskoj istoriji. Glavnim uzorcima drugog svijetskog rata se smatraju Njemačka invazija Poljske i Japanski napadi na Kinu. 
Japanska imerija je dominirala istočnom Azijom i več od 1937 godine je bila u ratu sa Kinom. Od kraja 1939 do početka 1941 godine Njemačka je sklopila savez sa Italijom. Nakon sporazuma Ribentrop - Molotov, Njmeačka i Sovjetski savez su podjelile sebi teritorije svojih evropskih susjeda, uključujuči i Poljsku.
Rat u Evropi se završio osvajanjem Berlina, 8 maja 1945 godine. 15 Avgusta 1945 godine, Japan se predao zato što je bio suočen sa neizbežnom invazijom japanskog arpihelaga. Drugi svijetski rat je izmenio političke saveze i društvene kulture u svijetu.

Нема коментара:

Постави коментар