понедељак, 5. август 2013.

Pojava fašizma !

Opšta ekonomska kriza poslije Prvog svjetskog rata, nezaposlenost i pobjeda socijalističke revolucije u Rusiji uticali su na pojavu fašizma. Vođe fašista preuzimale su vlast i zavodile totalitarne diktatorske režime.
Fašizam se prvo pojavio u Italijim, kada je Benito Musolini sa svojim odredima nazvanim "Crne košulje", 1922. godine ušao u Rim i preuzeo vlast. Fašistički odredi su gušili radnički pokret i tako stekli podršku krupne buržoazije.
U Njemačkoj je 1933.godine pobijedio nacionalsocijalizam (nacizam), čiji je osnivač i ideolog bio Adolf Hitler. U svojoj knjizi "Mein Kampf" (Moja borba) on je iznio program Nacionalsocijalističke stranke. Nacizam je oblik najsurovije diktature za vrijeme koje je vršena likvidacija političkih protivnika, njihovo odvođenje u koncentracione logore i genocid nad Japan. Fašističke zemlje su u svojim programima imale uvećanje svojih državnih teritorija i postepeno zauzimanje i pobjedu čitavog svijeta. U Japanu se fašizam javio 1928. godine kao militarizam (vojni režim) i imao je osvajačke ciljeve.
U Španiji je 1936. godine, napadom fašista na vladu Narodnog fonta, buknuo građanski rat. Uprkos prganizovanju internacionalnih brigada (među kojima je bilo oko 1700 jugoslovenskih dobrovoljaca) vlada Narodnog fonta bila je osuđena na propast.
Zahvaljujući svesrdnoj pomoći Hitlera i Musolinija, fašisti na čelu sa Francusjin Frankom, su 1939. godine pobijedili i uspostavili svoju vlast u Španiji.

Нема коментара:

Постави коментар