уторак, 27. август 2013.

Proljece

Zima je prošla. Proljeće je stiglo, čuje se cvrkut ptica, vrijeme je toplije, vrijeme je lijepše i lakše za uživati. Nema više velikih kaputa , zimskih jakni, šalova, rukavica, skafandera,
Snijeg je nestao. Cijeli grad je prekriven novim cviječem, cviječe je izraslo.
Lijepo vrijeme obasjava Sarajevo, Drva opet poprimaju onu zelenu boju, polako rastu plodovi, sve je živnulo. Vrijeme je da se spakuju zimske stvari, vrijeme je za uživanje u proljetnom suncu, odmarajući se, posmatrati Sunce koje se polako vrača, koje obasjava horizont, Sve je prelijepo, bolje nego ikad, Vijesnici prolječa opet izrastaju, polahko se vračaju, pa im vrijeme im je, cviječe miriše dok hodaš krajolicima, sve je prekrasno.
Uživanje u Starom Gradu, Baščaršija je ljepša nego ikada, Kafane su prepune, svi su raspoloženi i u opuštenoj atmosferi, svi uživaju. Najpoznatiji vijesnici proljeća su ; kockavica šumarica visibaba i jaglac. Svojim mirisom očaravaju prolaznike, u čevabdžinicama, kafanama, mjestima za odmaralište.
Interesantan podatak o prolječu, u Starom Rimu prolječe se slavilo kao nova godina
prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uzvišenje Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja,stvaranja i rađanja nečeg novog. Napravili su poznatu «građevinu» Stounheđ, veliko kamenje moleći se svom Bogu Suncu, zahvaljivali su mu se na proljeću.
No nečemo samo o proljeću o tome kako je divno, malo i historije nam treba jeli ?
Mnoge tadašnje drevne kulture su slavile prolječe kao novu godinu, kao naprimjer ;
Egipčani, Imali su svoga Boga Amon-Ra, koji je bio «Bog» Sunca, donosio prolječe, i najbolji period tada za drevne ljude, opuštajuće vrijeme.
Večini ljudi, proljeće je najbolje vrijeme, i u drevna vremena i u sadašnja, svi vole proljeće, to nije upitno. Proljeće se ne može samo tako , lahko opisati, i sve da stavite misli na papir, to je nešto , očaravajuće, ne moguće da se opiše tako lahko, nešto, neopisivo, Znak novog života, znak da se Zemlja budi, vrijeme je , vrijeme je za proljeće. Najbolje doba je blizu, spremite se, Odmor je ubrzo tu, iza čoška je, nadajmo se svi, lijepom i zdravom proljeću, prolječu nikad boljem, nek vijesnici obasjaju Vaš grad i moj grad, proljeće je tu.

Нема коментара:

Постави коментар