четвртак, 1. август 2013.

Prvi Balkanski Rat

Pred kraj 19. i pocetkom 20. vijeka Balkanske drzave zatrazile su od Turske vlade da provede reforme u korist hriscanskog stanovnistva koje je bilo u veoma teskom polozaju.
Na ovaj zahtjev sultan je odgovorio naredbom o mobilizaciji svoje evropske vojske. Crna Gora je oktombra 1912. godine objavila rat Turskoj, a zatim su to ucinile Srbija, Bugarska i Grcka.
Odlucujuca bitka vodjena je krajem oktombra 1912. godine kod Kumanova gdje je Srpska vojska, zahvaljujuci sposobnim komandantima i hrabrim i odlicnim borcima, odnijela pobijedu.
Dva dana kasnije oslobodjeno je Skoplje, a porazom kod Bitolja turska vojska u Makedoniji bila je konacno razbijena i porazena.
Srpska vojska je oslobodila Sandzak, Kosovo i Metohiju, a dio srpske vojske je preko albanskih planina izbio na Jadransko more i pridruzio se crnogorskoj vojsci u opsadi Skadra. Sprka vojska je dosla u pomoc i Burgarima u osvadjanju Jedrena. Pad Jedrena i Skadra, oznacio je potpuni poraz Turske u Prvom balkanskom ratu. Rat je zavrsen 1913. godine.


Нема коментара:

Постави коментар