субота, 3. август 2013.

Karlo Veliki

Karlo Veliki (742 - 814) je bio franački kralj, a od 800. i car Franačkog carstva. Vec 25 decembra 800. Karlo Veliki je bio krunisan kao Uzvisenog cara od strane papa Lav III. Karlo Veliki je nasledio svog oca Pipina Malog i vladao je zajedno sa svojim bratom, sve do 771, dok njegov brat nije poginuo. Vodio je velike ratove sa narodima istoka, takodje je vodio i velike ratove i sa Italiji i Spanije. 
Tokom svoje vladavine Karlo je osvojio Italiju. Posle krunisanja Karlo je obratio veliku paznju i na Vizantiju, tako sto je zeleo slomiti Vizantiju diplomatijom. Isto tako Karlo je poklanjao veliku paznju obrazovanju. To je vrijeme zacetka karolinske renesanse. Pronaso je anglosaskog monaha Alkuina ubedio ga da predje u njegovu sluzbu. Karlo je doso do ideju da prosiri svoja znanja i da ulije ljubav za intelektualni rad, pa je organizovao ,,Dvorsku Akademiju". U sastav Dvorske Akademije pored cara i clanova njegove porodice su bili i najobrazovaniji ljudi iz njegove okoline. U dvorskom krugu pored Alkuina delovali su i Got Teodulf, inace episkop orleanski i Langobard Pavle, koji je poznat po svojoj ,,Istoriji Langobarda".
Isto tako Karlo Veliki je obracao paznju i na umetnost. Karlo je tezio da se izjednaci sa vizantijskim carevima po luksuznom dvorskom zivotu.
Posle Karlove smrti doslo je do raspada drzave Karolinge. Doslo je do jacanja okolnih feudalaca, koji su poceli da razaraju Franacku drzavu, a Karlovi nasljednici nisu bili u stanju da odrze kontinuitet drzavu koju je on stvorio.

Нема коментара:

Постави коментар